Fyra fördelar med inkomstförsäkring för egenföretagare

Uppdaterad: 2020-09-29

Att driva en egen verksamhet innebär mycket jobb, fråga vilken egenföretagare som helst. Det är också en enorm skillnad gentemot att vara fast anställd, speciellt när det kommer till din lön. När det går bra kan du räkna med en god inkomst, något som alltid är roligt. Dock finns det alltid risker när du driver eget, exempelvis att den stora kunden försvinner, att hela branschen går dåligt eller kanske något mer personligt som sjukdom.

Det finns flera sätt att täcka upp den potentiella inkomstsmällen, bland annat med hjälp av inkomstförsäkringen för egenföretagare. Vi har samlat flera fördelar med vår försäkring. Tänk på att din inkomstförsäkring är ett komplement till din a-kassa.

1. Säkerställ din höga inkomst

Om du blir arbetslös och kan få ersättning från a-kassan finns det en gräns för hur hög ersättningen kan bli. Den vanliga ersättningen ger dig som mest 80 % av din inkomst, dock max 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna, därefter minskar beloppet. Du kan inte få 100 % av din lön eftersom det är reglerat i lag om arbetslöshetsförsäkring att du kan få ut som mest 80 % av din lön.

Praktiskt innebär detta att personer som tjänar runt 33 000 kronor eller mer kan få ut det maximala beloppet, vilket blir runt 26 400 kronor vid en 22-dagars arbetsmånad. På detta belopp dras skatt, vilket innebär att du får ut cirka 18 900 i plånboken.

Med hjälp av en inkomstförsäkring för egenföretagare kan du tjäna betydligt mer än 33 000 kronor i månaden. Försäkringen täcker upp mellanskillnaden, det finns dock fortfarande en gräns på 80 % av din lön. Ersättningen betalas ut vid arbetslöshet.

2. Kostnad baserad på flera faktorer

En annan fördel med att teckna denna försäkring är premien. Det finns flera faktorer som påverkar ditt inkomstförsäkring pris, bland annat hur hög månadslön du har och vilken a-kassa du är med i. Premien baseras även på a-kassans beräkning av lön. Det innebär att din månadspremie är flexibel och förändras i takt med att lönen växer eller minskar. Inkomstförsäkring pris i Sverige kan variera en hel del, det är trots allt inte alla som har flexibla kostnader som anpassar sig efter lönen.

3. Behöver inte vara medlem i ett fackförbund

För att få teckna våra försäkringar finns det inga krav på att du ska vara medlem i ett fackförbund. Däremot finns några andra krav. För egenföretagare måste du vara mellan 21 och 55 år, medlem i en a-kassa och folkbokförd i Sverige. Ditt företag får inte ha några betalningsanmärkningar, inte ha satts i konkurs de senaste fem åren och inte heller sökt rekonstruktion de senaste fem åren.

4. Längre ersättningstid än vanligt

En fördel som många uppskattar är den förlängda ersättningstiden. Från a-kassan får du full ersättning (1 200 kr/dag) de första 100 dagarna, därefter minskar ersättningen (1 000 kr/dag). När du har tecknat inkomstförsäkringen förblir din ersättning hög i ytterligare 100 dagar. De första 200 dagar kan du nämligen få som mest 80 % av din lön. Inkomstförsäkringen täcker då upp en lite större del av mellanskillnaden än tidigare. Först efter 200 dagar börjar ersättningen sakta men säkert att minska. Detta ger dig gott om tid att ordna upp din situation efter bästa förmåga.

Skaffa en inkomstförsäkring som passar dig

För att välja bästa inkomstförsäkring är det alltid bra att jämföra olika erbjudanden. Tänk på att titta på fler faktorer än bara premien, exempelvis villkor och kundnöjdhet. Oavsett om du väljer Svensk Handels inkomstförsäkring, denna inkomstförsäkringen eller någon annan försäkring, tänk på att teckna försäkringen så fort som möjligt. Du vet trots allt aldrig när något oväntat kommer att hända. Alla försäkringar, inklusive vår, har en kvalifikationstid. Hos oss ligger den på 18 månader.