Privat inkomstförsäkring – ett effektivt skyddsnät

Uppdaterad 2020-09-23

Många som vill ha ett ekonomiskt skyddsnät väljer att bli medlem i a-kassan. På så vis får man månatlig ersättning även under till exempel plötslig eller oväntad arbetslöshet. Men, för den med lön över 33 000 ersätter a-kassan då bara en liten del av inkomsten.

Den som ligger på dessa lönenivåer bör därför komplettera medlemskapet i a-kassan med en privat inkomstförsäkring som gör det möjligt att behålla en större del – som mest 80 % – av lönen.

Denna lösning passar dig som bor i Sverige, har tillsvidareanställning, är medlem i a-kassan och som tjänar minst 33 000 i månaden. Den kan tecknas av dig som är anställd men naturligtvis finns det också försäkring för egenföretagare eller VD.

En arbetslöshetsförsäkring gäller i upp till 300 dagar. Här nedanför kan du läsa mer om de tre olika ersättningsnivåerna:

Dag 1 – 100

Under den här första perioden uppgår a-kassans ersättning till 1200 kronor per dag före skatt, vilket ger en nettoutbetalning på ungefär 18 900 kronor i månaden. För dig som har tecknat inkomstförsäkring täcker denna som mest 80 % av a-kassans ersättningsbelopp och din tidigare lön.

Dag 101- 200

Efter 100 dagar så inleds den andra ersättningsnivån och då sjunker a-kassans utbetalningar till 1000 kronor per dag. Inkomstförsäkringen sjunker dock inte utan ersätter fortfarande som mest 80% av din lön.

Dag 201-300

A-kassans ersättning ligger kvar på 1000 kronor per dag medan inkomstbetalningens utbetalningar istället fyller ut till som mest 70 % av din lön. Efter de 300 dagarna är det i vissa fall möjligt att förlänga ersättningsperioden från a-kassan, och om du har dagar kvar från din inkomstförsäkring så kan du även förlänga denna.

Oavsett vad du arbetar som, eller hur länge du axlat en speciell tjänst så finns det alltid risk för att du plötsligt blir arbetslös. En akademiker inkomstförsäkring är en effektiv lösning för dig som vill ha något att luta dig tillbaka mot i samband med varsel eller oväntad arbetslöshet. Kontakta Accept eller besök deras webbplats för att teckna din försäkring eller för att räkna ut din ersättning.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Accept.”