Vad du bör tänka på innan du tecknar en privat inkomstförsäkring

Uppdaterad 2020-09-24

Som svenska medborgare erbjuds vi ersättning från a-kassan om vi blir arbetslösa. Detta har vi rätt till så länge vi uppfyller ett antal krav. Beroende på hur länge man varit arbetslös är a-kassans ersättning mellan som mest 80-70 % av den tidigare inkomsten, och max mellan 1000-1200 kr per dag.

Men Sverige fortsätter att rankas som ett av de dyraste länderna i världen att leva i, och a-kassans ersättning räcker inte alltid till för att täcka de dagliga utgifterna. På grund av detta väljer många svenskar, förutom att gå med i a-kassan, även att teckna en privat inkomstförsäkring. En privat försäkring kan komplettera a-kassans ersättningstak och fungerar som en extra säkerhet för din ekonomi. Följande är några saker att ha i åtanke innan du tecknar en egen inkomstförsäkring:

Din totala inkomst

Innan du tecknar din inkomstförsäkring måste du deklarera hela din inkomst. Detta inkluderar din månatliga lön samt eventuell provision och OB. En privat försäkring passar bäst för den som tjänar mer än 27500 kr i brutto eftersom att a-kassan erbjuder maximalt skydd upp till denna summa.

Väntetiden

När en försäkringstagare förlorar sin inkomst måste denne ansöka om ersättning hos försäkringsgivaren. Väntetiden hos a-kassorna är ganska lång, det är inte ovanligt att vänta 7-9 veckor på att få ersättning. Ersättningen från försäkringsgivaren brukar däremot gå betydligt snabbare.

Ersättningsperiod

Både a-kassan och den privata inkomstförsäkringen har en tidsgräns för hur länge du kan få ersättning. Denna tidsgräns är vanligtvis 300 arbetsdagar, alltså långt över ett år. De flesta hittar ett nytt jobb innan dess och behöver inte längre försäkring.

Jämför försäkringar

För att hitta bäst inkomstförsäkring för just dig kan det vara en bra idé att göra lite research innan du bestämmer dig. Internet kan här vara väldigt behjälpligt; idag finns speciella hemsidor som på ett snabbt och överskådligt sätt kan hjälpa dig att jämföra priser hos olika leverantörer.

Om du är intresserad av att veta mer om privat inkomstförsäkring kan du vända dig till Accept. Hos dem kan du teckna akademikernas inkomstförsäkring, en försäkring för egenföretagare, anställda och en försäkring för dig med facklig inkomstförsäkring.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Accept”

1 svara
  1. Harry says:

    Har varit kund hos accept länge och är hur nöjd som helst, när jag behövde utbetalning var det inget emotstretande alls och pengarna kom inom dagar. Bemötandet har även varit kanon.

    Tack,
    Harry

Kommentering är stängd.